Teneinde de energetische
onbelans in het lichaam terug op punt te zettten zal,
naargelang de noodzaak, bepaalde
kruidensupplementen
voorgeschreven worden.
De natuurlijke bestanddelen in kruiden en hun
vitaal-energetische
component hebben een ondersteunende en zachte werking
op het goed functioneren van de organen. Ze worden met
zorg voorgeschreven, m.a.w. specifiek naar de persoon
toe, waarbij bijwerkingen vermeden worden.
De kruiden kunnen in poedervorm of d.m.v. capsules of
tabletten ingenomen worden.
Daar waar nodig wordt er
gewezen op bepaalde eetgewoontes
die mee aan de basis ligggen van bepaalde
onevenwichten in het lichaam. Veelal zijn dit
eetgewoontes die ogenschijnlijk geen kwaad kunnen,
echter het langdurig (soms jarenlang) vasthouden aan
deze eetgewoontes kunnen bijdragen tot bepaalde (soms
chronische) onevenwichten. Bijgevolg zal een voedingsadvies
en/of een dieet mede
de uitkomst bieden.
Bij wijze van regel geven we hier mee dat een gevariëerde voeding
met voldoende verse groenten, niet te veel vlees
(dierlijke vetten), voldoende vezels en het drinken
van veel water aan te bevelen is, en het matig gebruik
van alcohol, koffie en melkproducten.
Belangrijk is te beseffen hoe witte suikers
(geraffineerde suiker) een grote impact hebben op onze
gezondheid. Het gaat hier niet enkel over het klontje
suiker bij de koffie maar eveneens de overmaat aan
witte suikers die toegevoegd worden in gebak, koekjes,
desserten, frisdranken, in allerhande
conservenblikjes, confituur, choco, ontbijtgranen
(meestal van de grote gekende warenhuismerken), brood
enz... Regelmatig inname van witte suikers maakt ons
labiel en afhankelijk van deze suikers waardoor we,
zonder dat we het beseffen, om de paar uur (of soms
nog korter) onze "shot" aan witte suiker nodig hebben.
Het is soms opmerkelijk hoe bij kinderen bepaalde
klachten verdwijnen door alleen maar de inname van
witte suikers drastisch te beperken. Het is
bemoedigend vast te stellen dat in scholen de
frisdrank- en snoepautomaten stilaan geweerd worden,
hoewel slechts vanuit een eng calorie-oogpunt en niet
vanuit een inzicht hoe destructief witte suikers zijn
voor onze gezondheid in het algemeen.
Een andere eenvoudige richtlijn voor het beoordelen van
voedingswaren in de winkel ligt in het lezen
van het etiket en meer in het bijzonder het aantal
ingrediënten die zijn toegevoegd. De vuistregel
hier is hoe langer de lijst van ingrediënten, hoe
industriëler het product werd gemaakt en
bijgevolg hoe minder gezond (vanuit vitaal-energetisch
oogpunt). Enkelvoudige voedingswaren zijn altijd te
verkiezen boven complexe samengestelde preparaten.