Banner Rust
              & StilteHome                 
Eerste bezoek      
Chinese Disciplines
Bewust Leven
FAQ
Contact

Hart

Blijmoed.be

Acupunctuur Antwerpen

Praktijk
Lu Coppens
Peter De Meutter


Driesheide 64

2980 Zoersel


Voor afspraken:
Tel. 03 321 17 22
lu.coppens@skynet.be
Radiating heart

© 2013
Webdesign:
Peter De Meutter


Biofeedback


Voor hen die tot hiertoe weinig affiniteit hebben met het meditatief waarnemen van gedachten en gevoelens en tegelijkertijd voor zij die hun gezondheid een stimulans wensen te geven door het beoefenen van een weldadige gezonde ademhaling, het beter hanteren van stress-situaties en emoties, het verhogen van de weerbaarheid (immuunsysteem), het verhogen van het concentratievermogen, het bekomen van een gezonde slaap, .. kortom voor zij die hun fysiek en emotioneel welzijn een betekenisvolle impuls wensen te geven, kan biofeedback op basis van hartritmemetingen een belangrijk hulpmiddel zijn.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk geleid tot de conclusie dat het hart een eigen neuronennet heeft met een zodanige complexiteit om het te betitelen als "hartbreinsysteem" met een eigen geheugen en die in staat is om beslissingen te nemen die geheel onafhankelijk zijn van de hersenen in ons hoofd. Sterker nog, het hart kan dus niet alleen autonoom beslissen maar ook ons emotioneel brein en ons rationeel brein beïnvloeden. Hier houdt het nog niet op, want het hart is ook nog een zelfstandige hormonenfabriek die adrenaline, ANS en oxytocine kan afscheiden. Het kan dus ons prikkelen tot actie, de bloeddruk verlagen en liefdegevoelens opwekken. Ons gevoel zit dus weldegelijk (ook) in ons hart.

Men heeft tevens wetenschappelijk vastgesteld dat mensen die gelukkig, gezond en evenwichtig zijn een hoog hartcoherentie-niveau vertonen. Ons hartslagritme variëert namelijk continu. Het ene moment is dat 70 slagen per minuut en enige seconden later stijgt dit naar 80 slagen om dan weer te zakken naar 65, enige seconden later 75 enz... Het hart versnelt en vertraagt wat volkomen normaal is. Hoewel de variatie van onze hartslag groot kan zijn, kan deze gelijktijdig heel chaotisch of juist regelmatig zijn, of in geval van hartpatiënten uiterst vlak zijn. De mate van regelmaat in het variëren van ons hartritme noemt men hartcoherentie. Ons welzijn is dus gebaat bij een regelmatig sterk variërend hartslagbeeld. Het maakt ons denken rustiger en zorgt voor een gezonde emotionele balans.

Om dit enigszins te verklaren dienen we te begrijpen dat ons hart op een dynamische manier communiceert met onze hersenen en zo ons denk- en gevoelsleven beïnvloedt. Deze communicatie komt tot stand via het zenuwstelsel, het endocriene systeem (hormonaal systeem zoals hierboven reeds vermeld) en, wellicht verrassend voor velen van ons, de sterke electromagnetische impulsen die het hart uitzendt en opgepikt worden in onze hersenen (en zelfs door mensen in uw nabijheid) .

Ondanks onze goede wil en oprechte intenties, is het bij velen van ons zo dat we, zij het onbewust, eerder voorrang geven aan ongezonde en negatieve emoties. We zijn al te vaak rationeel, eerder terughoudend en soms angstig ingesteld. Tevens past ons lichaam zich aan aan de norm die het leven ons stelt: drukte, stress, gejaagdheid, prestatiedruk, enz... Dit weerspiegelt zich allemaal in een laag hartcoherentie-niveau. Het lichaam streeft spijtig genoeg al te veel naar een laag hartcoherentie-niveau omdat het dit na zovelen jaren als norm heeft leren aanvaarden.

Het trainen in het terug vergroten van de hartcoherentie moet ervoor zorgen dat juist die hoge hartcoherentie de nieuwe uitgangspositie wordt. Het oprecht kunnen ervaren van liefde of waardering voor het leven tesamen met een gezonde ademhaling en het gegrond zijn zorgt voor een gezonde hartcoherentie en daarmee ook een gezond lichaam en een gezonde geest. Emoties komen in balans, negativiteit kan mits het gegrond zijn zich ontladen via de benen en de voeten, het denken wordt rustiger en nieuwe energie wordt opgenomen via hetzelfde contact met de aarde (gronding). Zo kan jij zware energie loslaten en terug innerlijke ruimte creëren om vanuit deze herwonnen vrijheid op een serene en waarachtige manier beter in het leven te staan.

Met behulp van biofeedback apparatuur die de hartcoherentie meet, word je begeleid en geholpen om uw hartcoherentie te verhogen. Je leert hierbij uzelf te gronden en je leert uw ademhaling, uw hart en uw emoties zodanig aan te voelen, te herkennen en bij te sturen als het fout zit. Zo leer je de nieuwe uitgangspositie in te nemen waarnaar je gemakkelijk kunt terugkeren en zelfs kunt vast houden op momenten dat het wat moeilijker gaat.

Een aantal sessies (wekelijks of 2 wekelijks) zijn aanbevolen om een stevige basis te leggen. We werken met een eenvoudig systeem van biofeedback welke democratisch is van prijs zodat de patiënt op het einde van de sessies deze eventueel (niet verplicht) zelf kan aanschaffen.

Terug naar Bewust Leven, Home